2005-11-19

Žaidimas Mafija

Kai paklausėme studentų, kodėl žaidžia psichologinį žaidimą Mafiją, jie atsakė:
  • Žaisdamas Mafiją, aš mokaus tiksliai formuluoti mintis.
  • Nuo to laiko, kai su draugais pradėjome žaisti Mafiją, mes daug geriau pažįstame vienas kitą.
  • Mafija man parodė, kaip vieni žmonės gali manipuliuoti kitais. Dabar man lengviau atsispirti kitų įtakai.
  • Mafija - tai puikiausias poilsis nuo kasdieninių rūpesčių.
  • Mafija išmokė mane suprasti kūno kalbą.
  • Žaisdamas Mafiją, aš lengvai susipažįstu su naujais žmonėmis.
Čia trumpai aprašytos taisyklės, tačiau visi žaidusieji vienbalsiai tvirtina, kad apie žaidimą neįmanoma papasakoti. Pabandę patiria visai kitų įspūdžių, nei tikėjosi. Šį tekstą verta skaityti tik jei ketinate žaisti.

Šiam žaidimui reikia

  • 8-12 žmonių, pasirįžusių aktyviai dalyvauti(*);
  • Tiek pat kortų, su įvairiais užrašais; Tai gali būti ir paprastos kortos ar žirklėmis sukarpytas popieriaus lapas, arba netgi nenuplaunamais dažais sužymėtos vienodo nominalo monetos.

Pagrindinės rolės

Kiekvienas dalyvis traukia kortelę, ant kurios užrašyta jo rolė. Visi žaidėjai skirstosi į dorus piliečius ir nusikaltelius. Dorų piliečių madaug du kart daugiau, negu nusikaltelių. Dorų piliečių užduotis - išaiškinti ir nuteisti visus nusikaltelius. Pastarieji siekia suklaidinti teismą, kad būtų nuteisti dori piliečiai.

Papildomos rolės

Kitos rolės nėra būtinos. Vienas iš dorų piliečių gali būti seklys arba keršytojas. Taip pat dorųjų tarpe gali būti ir gydytojas. Žaidimo organizacijai palengvinti gali būti paskiriami trys teisėjai (du dorieji, vienas nusikaltelis), kurie vadovauja žaidimui.

Žaidimo pabaiga

  • Teisingumo pergalė - nuteisti visi mafijozai.
  • Mafijos pergalė - dorų piliečių liko ne daugiau, negu nusikaltelių.

Vyksmas

Partija dažniausiai trunka nuo pusvalandžio iki kelių valandų. Žaidimas susideda iš pasikartojančių etapų, kurie vadinami diena ir naktis. Pirmoji diena - pasidalinimas rolėmis Visi dalyviai išsitraukia po kortą ir pasižiūri, kas ant jos parašyta. Labiausiai patyręs žaidėjas paskelbiamas laikinuoju vedančiuoju. Jeigu žaidžiama su teisėjais - teisėjai iš karto prisistato visiems - toliau jie atsako už žaidimą. Pirmoji naktis - mafijos susipažinimas Vedantysis paprašo visus užsimerkti. Įsitikinęs, kad visi užsimerkė, vedantysis užsimerkia pats ir sako: "Mafija atsimerkia". Palaukęs 5 - 15 sekundžių, vedantysis sako: "Mafija užsimerkia". Po 2 - 3 sekundžių paskelbiama "Diena". Diena (Antroji ir visos tolesnės) Vedantysis paskelbia dieną. Pradžioje žaidėjai diskutuoja, kas galėtų būti mafija. Pageidautina, kad kiekvienas išsakytų savo nuomonę. Vėliau išrenkami įtariamiweji, balsuojama dėl visų įtariamųjų. Balsavime dalyvauja ir įtariamieji. Kiek balsų suteikti balsuojantiems nusprendžiama bendru sutarimu. Surinkęs daugiausiai balsų - sušaudytas. Nuteistąjam suteikiamas paskutinis žodis, kuris nekomentuojamas. Teismo nuosprendžiai neatšaukiami. Sušaudytasis "dieną" niekaip nedalyvauja žaidime, jo nekomentuoja. Į teisėjus draudžiama šauti pirmąsias dvi dienas. Naktis (Antroji ir visos tolesnės) Vedantysis - labiausiai patyręs iš žuvusiųjų tarpo - paskelbia: "naktis, visi užsimerkia". Kiekvienas gyvasis užsimerkia, klauso ir tiksliai vykdo vedančiojo nurodymus. Kiekvienas "gyvas" mafijozas apsisprendžia, į ką šaus. Nusikalteliai turi teisę šauti ir į mafiją, tame tarpe į save. Įsitikinęs, kad visi užsimerkė, vedantysis ima neskubėdamas vardinti "gyvųjų" vardus. Kiekvienas mafijozas vieną kartą per naktį privalo pakelti ranką vedančiąjam ištarus jo pasirinktojo vardą.(**) Jeigu visi mafijozai aprašytu būdu "iššovė" į tą patį žaidėją - jis nušautas. Rytas - vedantysis paskelbia nakties rezultatus "Naktį nuaidėjo ... šūviai". Pagal šią informaciją gyvieji nustato, nusikaltėlį ar dorą pilietį nuteisė. "Šauta į šiuos piliečius: ..., ..." Jei visi nusikaltėlių šūviai į tą patį pilietį jis nebegyvas, žaidime nebedalyvauja, kaip ir nuteistieji. Toliau kartojasi: diena, naktis, diena, naktis ir t.t. iki pabaigos.

Žaidimo pabaigos sąlygos

  • Dorų piliečių pergalė jei nuteisti visi nusikalteliai.
  • Mafijos pergalės, jei nebelieka dorų piliečių daugumos.

Pagrindinės taisyklės

  • Mirusieji tyli, tai yra, svarstyme dalyvauja tik gyvieji, o jei kažkurio nužudytojo per silpni nervai, ir jis negali stebėti žaidimo be replikų, jam rekomenduotina dieną būti kitame kambaryje.
  • "Gyvieji" atsako už tai, kad jie nieko nematytų tuo metu, kai jiems liepta užsimerkti. Rekomenduoju aktyviai naudotis tuo, ką išgirdote ar pajutote naktį. Jei naktį kažką pamatėte kai buvo liepta užsimerkti - teks nutraukti žaidimą arba nesinaudoti šia informacija.
  • Mafija - ne individualus, o komandinis žaidimas. Jeigu laimėjo mafija - laimėjo visi nusikalteliai, o jeigu laimėjo teisingumas - laimėjo kiekvienas doras pilietis, net ir tie, kurie neišgyveno iki žaidimo pabaigos.
  • Pasibaigus žaidimui draudžiama kaltinti kitus.

Po mūšio

Pralaimėjusieji - pasveikinkite laimėjusiuosius. Gyvieji - padėkokite žuvusiems saviškiams. Atsipalaiduokite! Prieš kitą partiją - bent nedidelė pertraukėlė, dalyviai keičiasi vietomis. Būkite atsargūs - kitame žaidime nenuteiskite doro piliečio vien todėl, kad praėjusį kartą jis buvo mafija. Naujas žaidimas - naujas gyvenimas. Geras žaidimas reikalauja daug jėgų. Išmokti įmanoma tik dalyvaujant. Naujokai turi mokytis žaisdami, o ne stebėdami. Nesutikte, kad nė karto nežaidę stebėtų partiją, tačiau jei ką tik baigę iš karto žaidžiate dar kartą - pavargusiems pasiūlykite pailsėti.

Variantai

Kai kas žaidžia pagal truputi skirtingas taisykles. Pavyzdžiui, įveda papildomas roles. Seklys: vedantysis skelbia seklio valandą. Šis atsimerkia, parodo į spėjamą nusikaltelį, užsimerkia. Vedantysis garsiai pasako, teisus buvo seklys ar ne. Keršytojas: vedantysis skelbia keršytojo valandą. Šis atsimerkia, parodo (šauna) į spėjamą nusikaltelį, užsimerkia. Jei jis tikrai parodė į nusikaltėlį - šis nušautas. Gydytojas: vedantysis skelbia gydytojo valandą. Šis atsimerkia, parodo į miestelėną, kurį gydo šiąnakt, užsimerkia. Vieną kartą per žaidimą jis gali gydyti ir save. Jei šį miestelėną pašovė mafija arba keršytojas - jis išgydytas, t.y. gyvas, toliau dalyvauja žaidime. Nei gydytojo, nei keršytojo, nei seklio parodytų mestelėnų vardai neskelbiami. Šias roles turintys miestelėnai privalo slėpti savo roles. Kiti miestelėnai neturi teisės viešai svarstyti galimybės kažką esant vienu iš jų.
(*) Nuo 8 iki 12 yra optimalus žaidėjų skaičius. Galima žaisti ir mažiau (6-7), didžiausio dalyvių skaičiaus taisyklės irgi neriboja. Įdomus žaidimo variantas kai žaidžiama keturiese ir pirmą "dieną" niekas nenuteisiamas. Pravedama naktis, kurios metu vienintelis mafijozas kažką paliečia. Paliestasis "ryte" paskelbia esąs nušautas ir žaidime nebedalyvauja. Reiktų pakeisti kai kurias taisykles ir esant daug žaidėjų. Kai kurie labiau patyrę žaidėjai tada sukuria dvi mafijas, kurios konkuruoja su sąžiningais ir tarpusavyje. (**) Būna ir kitų, nei paminėta, mafijos šaudymo variantų. Pavyzdžiui, mafijozų kortos sunumeruojamos. Vedantysis pranešinėja: "šauna pirmasis (antrasis, ...) mafijozas". Nurodytas mafijozas atsimerkia, parodęs į ką šauna užsimerkia.
© (copyleft) 1993-10-27, 2000-08-08, 2003-09-23, Mykolas OK

4 komentarai:

  1. Bent jau is aprasimo tai ziauriai geras zaidas turetu buti :) o kokio amziaus grupei daugiau skirtas sitas zaidas?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. makytoja mums sake kad nuo 8 metu iki suaugusiu galima zaist ji nes jis skatina bloga elgesi

      Panaikinti
  2. Šį žaidimą pradėjau žaisti būdamas studentas Maskvoje. Lietuvoje žaidėme su draugais studentais ir vyresniųjų klasių moksleiviais. Pastarieji buvo skautai, jiems žaidimas patiko, jie jį „nusivežė“ į skautų stovyklas. Toks pagrindinis šio žaidimo amžiaus diapazonas. Gali žaisti ir dvylikamečiai, ir pensininkai, jei tik jiems užtenka iniciatyvos suformuluoti savo nuomonę ir ją ginti.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Iron & Steel Cushions: the Titanium Cross Necklace
    T-Titanium Cross Necklace. titanium or ceramic flat iron A traditional diamond-tone design, with its textured babyliss pro nano titanium hair dryer and gleaming ribbons titanium security in titanium damascus golden-coated gold, apple watch titanium vs aluminum

    AtsakytiPanaikinti